Tuesday, December 8, 2015

berfikir sejenak


assalammualaikum.
nampaknya umat kini kian tenat 
*berdasarkan pendapat daripada pemerhatian ke atas persekitaran dan diri ini sendiri*
perkara yang haram ingin dihalalkan
perkara yang menyusahkan ingin dilaksanakan

mungkin usia aku masih belum mampu melihat jelas signifikan tindakan ini diambil, tapi di manakah kebaikan di sebalik semua ini ?

apabila isu "K" ingin dihapuskan, aku kira banyak perkara akan menjadi contradict, bukan apa. apabila ia dihalalkan, bukankah akan banyak penyakit kel**** menular dalam kalangan masyarakat berjiwa bebas? *lebih lagi remaja yang berdarah panas* sebab mereka tak akan lagi takut untuk melakukan sesuatu kesalahan itu kerana mengetahui tiada orang yang berhak mencegah. apalagi ditunggu check-in je memana dan and tidak akan ditangkap *wink wink* dan lebih ramai status anak tidak sah taraf akan berlaku. sebelum dihapuskan pun sudah banyak. tunggu lagi jika ianya dihapuskan. bukan niat ku ingin menjadi keyboard warrior yang lantang menulis. tapi, perkara ini jika dibincangkan pun tiada kesudahnnya. lebih baik kita bermadah di sini dan berfikir secara sendiri. di manakah kebaikan yang ingin golongan atas tunjukkan kepada kami anak bangsa ? tidak mahu privasi diganggu ? ini bukan lagi privasi. ini sudah menjadi tanggungjawab khalifah untuk melaksanakan amar makruf nahi mungkar. nak kira peningkatan dalam ekonomi? iye pelaksanaan ini mampu menaikkan ekonomi pagio penjualan kon*** kadar sewaan mot** atau hot** *asal tertutup* tapi bagaimana moral masyarakat ? saham akhirat. ingatlah. sesuatu idea atau lontaran itu mampu menjadi saham akhirat kelak. apa mungkin boleh diusulkan bantuan seperti membuat majlis perkahwinan secara beramai ramai dan disupport oleh mana mana pihak berkaitan. jauh lebih baik dan praktikal :)

lebih baik berusaha ke arah kebaikan, mengahalalkan sesuatu perhubungan daripada cubaan menghalalkan yang haram . tak gitu ?

Saturday, November 14, 2015

14th november

assalammualaikum *gema, gema, gema*
hehe. nampak macam riang. sekarang nisa amat riang. sehingga detik ini (5.56 p.m). inshaAllah sampai ke malam kalau diizinkan.
sejak wifi yes ni baik hati ngn nisa. rajin bukak awak eh blog. awak kene terima kasih kat wifi utm yang setia berkhidmat ni.
haa. harini masih bosan seperti biasa. PSM tak jalan sangat pun. semngat ada. tapi tak cukup kuat *apakah*
so, harini gadis ini main lagi conteng conteng. hajat nak masak. takde mende nak masak + gadis is on diet (yeah !)

 hasil vsco cam editor !



Friday, November 13, 2015

new mission. target : 1 month

assalammualaikum . 
one new mission which need to be accomplish in one month duration. ekeke. biar rahsia dulu apa misinya. kalau result jadi . i will tell you later on. semoga kali ni istiqamah dan inshAllah berhasil. just pray for my best yee !
btw, sekarang ni dah hbis cuti mid sem. bermaksud sem ke-7 ada berbaki beberapa minggu. then sem akhir. seriously, sangat tak boleh nak bayangkan future nanti. dah lah tanak sambung lagi. nak terus kerja. tapi.. *tangan emoji* ada ke kerja lagi ? ye. tak berusaha pun lagi kan nak mintak ? tapi nisa. you need to do something untuk dapatkan sesuatu. i thought it wasn;t hard. but now it seem hardest. *sigh*. *deep sigh* apa pun habiskan belajar sehabis baik dan kita fokus untuk seterusnya ! *fighting baby!*

Thursday, October 15, 2015

patik bersalah

lamanya tak menulis sini. okay sorry. assalammualaikum. makin tak bermoral ye kau nisa. hehe. nak nulis sebenarnya. tapi aci tak harini nak nulis pendek je ? sebab dah lama tak singgah kan . *manners*. nisa nak buat PSM ni. *kerja last minute* hehe. bianne *merayu* ADIOS. 

Wednesday, September 9, 2015

seventh semester

assalammualaikum babyyyyy.
it is new sem *phew phew* ahad tadi pun dah separuh nyawa nak survive untuk tak ngantuk dalma kelas. sampai jam 5 kot kelasnya ==' kelas last pulak dr foreigner. mintak nyawa plisss :') for summary. boleh lah dikatakan yang ahad isnin. kelas pack. selasa PSM day *rasa tua sangat* rabu pulak takde kelas. :) khamis dua jam kelas. hurm. kalau takde kelas . dah lama nisa lajak balik rumah jee :))

semoga semester ni lebih baik. dan nisa pun jadi sebegitu lah hendaknya :)
p/s : akmal dah beberapa hari demam. ==' ade tips tak untuk kekal siht?

Tuesday, August 25, 2015

internship

assalammualaikum. *batuk batuk*
tajuk di atas hanya berkaitan sedikit je. sebab nisa sedang berusaha untuk buat slide presentation dan tengok tengok laporan.
hurm. malas sangat malam ni. mood ke laut sikit. 
hampir nak makan orang. tapi nasib baik dah makan nasi. stghess. tak taw pasaipa. masyAllah. takde ek benda ilmiah aku nak nulis ni ? sia-sia betul.
okayy. satu je, berbudi biar berpada :)
apa maksudnya,? mengikut pandangan nisa yang tak berapa nak betui ni, kita berbudi bagus, tapi biar lah berpada pada. *macam tak hurai je *. biaq lah. malas. 

Monday, August 24, 2015

cerita sini habis sini

assalammualaikum. *lompat lompat* 
lama dah tak menulis, so, tonight, nisa rajin, nisa nak menulis dan nisa siap ubah background *self reward, sambil makan maggi tomyam* yeay !!
lagi seminggu dan lebih je masa yang tinggal untuk berintern di Silverstone. haaa. sapa cakap nisa gembira nak hbis intern ? *mata ke atas, tangan di bahu* jangan judge orang weh. seperti yang pernah diberitahu, intern is not bad at all. banyak pengalaman ada lah, perangai orang mtang, tak matang, ceria, sinis, err. yang negatif tolak tepi.
 *cuba baca tajuk* so, malam ni meh, ak cerita sikit meh *suap maggi*pernah tak rasa macam ni,
ada orang datang dan bandingkan yang mama awak lebih sayangkan adik awak lebih dari awak, *ni perumpamaan*
weh, sakit hati weh. siries talk awak. nisa rasa kalau nisa cakap kat awak pun awak boleh terasa. *mama kot nisa, mana sama perbandingan kau* meh sini nak tarik telinga kau. bagi aku sama sebab orang yang kau bandingkan, aku anggap seperti itu.  

okay cerita tu habis. nisa dah lega. 

next is, aku tak faham dengan orang suka ungkit, i just CAN'T understand. shut up!
asal runsing je cerita kat sini kan, sebab sukar lah nak cerita secara lansung kat manusia, manusia banyak muka. aku dah serik. nasib baik mama ada :) senang anis nak cerita. *alhamdulillah* bukan apa. bila dipendam. i tend to be sit down silently, jangan tegur aku time tu, bukan apa. just let me cool sendiri, 
"orang menyakitkan macam ni, kita kena fikir, yang kita harus sabar, ramai lagi manusia kita nak jumpa,sekarang baru berkawan, nanti bersuami lagilah" *terubat terus, cheh!* 

p/s : manusia tak penah sempurna. tapi sentiasa berubah ke arah eksempurnaan itu perlu. definisi sempurna di sini melitupi segala perkara perkara mahmudah dan diredhai allah. bi iznillah. 

Thursday, July 30, 2015

practical life :)

assalammualaikum. 
dolu dolu. asal cakap praktikal macam cuak sangat. macam separuh nyawaku hampir melayang, 
sekarang praktikal rasa macam seronok. nope. bukan pasal melenggang kangkung, pakai baju cantik cantik, dapat berjemah, makan sedap sedap ataupun berjalan tempat cantik. naaa. PALSU semua tu. haha. dapat lah kawan kawan baru yang super riang raya kuih raya dan seangkatan. haaa. memang happenning pun, tapi awal awal dulu. den cuak benor ngn supervisor eden yang bahagian production. supervisor indutrial engineering okay je :) sempoi! tapi lama lama baru faham. hakikat bila kita kat dunia luar n mix up with people. manusia bnyak yang berlakon depan baik. belakang kutuk kemain. manusia ! this is really a bad habit okay bukan apa. awak berpura pura buat apa ? nak sedapkan hati dia ? haa. tegur lah apa yang salah. bak kata pepatah jernihkan yang keruh. eh ? haha. abaikan. nisa sejak terbau getah ni fikiran kusut aje. :) eh,, btw semua rakan sekerja dan engineer serta staf silverstone sangat lah mesra,, peramah dan inspired ! ribuan terima kasih kepada semua. en azuane tak lah garang, cuma tegas . nisa suka belajar drpd dia !. eh. semua pun sama jee. nisa dapat belajar AUTOCAD jugak. for the first time. huh. berpeluh jugak :)
*ramai lagi takde dlm gmbar


Monday, June 8, 2015

final is here

assalammualaikum. 
nisa dah mula final. hiks. dah second paper harini. alhamdulillah. tak tahu ape yang menyerabutkan lately, orang maybe ingat simple tapi, aku tak rase simple.cane eh nak cakap ? bila kau tak amik bende tu as easy matter surely lah kan it is really a big deal to you. ya allah. tabahkanlah hatiku dan tetapkanlah ku di jalan mu. hurm. ni tahu tulis je kat sini. bila nak date 2/3 malam ? *nangis* kuatkanlah aku. at least , aku tulis sini. aku akan malu bila tak buat. hurm. is it counted ? kisah ape. bukan ade orang baca. haha. i am surely spill out my feelings. my thoughts and ......... susah nak buat keputusan. kene back to al-quran dan as-sunnah. is it really necessary girl ? kalau tak. just jangan pedulik. throw all the stupid feelings right away into the dustbin. *recycle bin* so, i can restore it back once i need it. hehe. aku suka ayat ni, 
"taknak beribadah sebab dah rasa banyak buat dosa is congruence to tanak mandi sebab banyak sangat main kotor". 
applicable ? yes dude. different things with same message. DEEP. tanak belajar rasa dah give up, ? naaaah *stupid choice ever* boleh give up 1 second before kaw nak enter exam hall. but literally, me not call it dongibap. but it is tawakal. yet, usaha come first, redha and then u shall tawakkal. insyallah. Allah bayar kemenangan setara dengan usaha kita. dan takde yang mustahil, semoga Allah meredhai perbuatan kita. :) 

*cuba bercakap baik supaya dapat sebati dengan diri, bukan terus dengan kejahatan dan menyebatikan diri dengan ia. 

Sunday, May 31, 2015

the end of semester

بسمله . 
semester yang banyak cabaran dan bende tertangguh. *jangan sigh* bersyukur. semua ni buat nisa lebih sado dan lebih sabar. semoga allah redha. *inni akhafullah* doakan final dan latihan penyelidikan nisa sukses okay :)

Saturday, April 25, 2015

rise and shine

assalammualaikum. seronok plak haa sentuh keyboard ni. setelah ade sticker, dibelikan khas oleh nurhidayah zaid dan nurziyana hairundin.

both of them are seriously sweet more than cottton candy ^^
masyallah, terima kasih kanda sekalian. semoga Allah membalas segala jasa baik kalian. insyallah. well. dis month and for the next two months is kinda busy for me. but i am pretty sure that nothing is impossible if we do not try it first. so, here we go. semoga sem ke 5 ini berjalan dengan lancar dan baik :)
praktikal menanti :) nisa sudah besar kan ?

Sunday, April 12, 2015

harapan sangat.

it has been a long time. sebab aku tak post sini. this sem busy sangat ke ? well. sem ni ape pun tak aktif. ntah ke mana sibuk tu pergi. oh tak ! aku dah completekan beberapa task penting, macam kursus pra perkahwinana, UTM space punya course, and several important things.haha. lucunya task kau ni nisa. alhamdulillah. harapnya sem ni lebih efisien dan kewangan stabil !. insyallah. lagi satu. do help me. doakan nisa cepat berkahwin :) dan capai my targets before graduate next year.. yeehaa. this not case gatal gatal what so eva. but i start to realise on some responsibilities and what-so-eva called. hurm. life is not an easy thing but go easy with it. do not be a burden if u do not want it. do not be a backstabber if u do not prefer to get it. love someone if u want to be loved. well. family is my prior. although i might sound to be selfish sometimes, but guys. i do really need to measure my decision rightly *korang tahu kan, aku jenis sukar buat keputusan* so, apa aku buat, i put a limit of me. and anything that exceed the limit i would kick it out in my list-to-do. blurgh. how do i hate to hold myself from buying shoes and foods when those only my passion when shopping. once, my goals had been achieve. jyeah ! i will start shopping again. ^^ but, seriously, i do spent on RM200 just in a shop*bayangkan apa aku beli. well. ni duit baucer buku* hehe. dah lama sangat tak membeli barang. muka bahagia tak terkira membeli barang guna baucer buku. baucer tu sangat meringankan beban pelajar macam aku ni, sangat! *terima kasih golongan pemerintah bijaksana* i did buy all important things needed. ink for my printer, a bundle of A4 papers, my lappy 's cooler,kalkulator *math student. takde kalkulator. bayang sendiri ah wey* and also a cadar. *oh! korang bayangkan betapa kedekutnya aku, sangat nak beli cadar. tapi tanak guna duit sendiri* hai, kemmon la. kalau korang nak rancang kewangan korang. ade benda kene korbankan. well. get up la ! brapa lama nak hidup bermewah mewahan sedangkan you need to use up the money wisely :) *nisa! mind this on your slow mind.whamp*

Tuesday, February 10, 2015

nangis dalam diam

i do really have good and bad days. but i would never thought it can come in such condition.
aturan ALLAH lebih indah. yakin. cause i love them.
i am desperately hating myself.

Monday, February 2, 2015

nisa baca blog anis.

assalammualaikum.
kadang kadang otak selalu fikir perkara buruk. negatif only. kemungkinan buruk. tak pernah nak HUSNUDZON. baca sorang ni punya blog *you know who you are* macam sentap. ape yang tengah jadi skang. dia dah statekan. ukhwah tu manis. sebab tu adenya kawan di sekeliling. secara tak langsung, she gave us support and advice walaupun indirectly way. mekasseh anis. :) semua benda baik kita buat. insyallah dapat balasan baik. tak pun dapat pahala ye tak. asyik buka instagram aje. haha. tak sempat kite nak meluahkan ape perasaan cuti ni. insyallah. upcoming days would be such a great moments. amiin. :) nurhidayah zaid ngn nurziyana hairudin nak dtg PERAK . weeee. harapnya nisa can be such a good tourist guide *lololsss.*

Sunday, January 11, 2015

santapan sat ja :)

sedar tak sedar. orang di sekeliling kita masih ramai yang memerlukan bimbingan dari mereka. mereka ?

tak kesah lah siapa diorang/mereka/ dsb :-

kawan ?

ostad ?

elmo ?

ta kesah lah.  asalkan golongan golongan tu mampu membawa kita ke arah kebaikan.
jangan pentingkan diri. sebarkanlah ilmu. dan janganlah malu untuk menuntut ilmu. benda baik, lagipun benefit bukannya orang lain dapat. kita juga. konsep pikiran aku sekarang. bercelaru. ye. mungkin aku tak layak pikirkan pasal oang lain sedangkan diri sendiri macam ape. tapi, apa salahnya aku amik berat. aku amik peduli. aku bukan manusia seorang dalam dunia ni. kalau nak aku tak amik peduli. jadilah hama dan debu. aku akan abaikan semuanya. tetapi, selagi kau bernafas dan berkongsi udara dengan aku. YOU are person that i do need to care. sedangan haiwan yang ... (faham kan) haiwan kot,
 tu pun manusia peduli, sedih bila kene bunuh, kene dera. inikan manusia, yang turut serupa fizikalnya seperti aku. mana hati perut kalau common sense pun tak ada ?
wake up. sedar tak tangan, kaki, mata, telinga yang dok ada ni sapa buat ? penah pikiaq tak ? dia jadi seniri ka ? biaq betoi. sapa invent ? pernah dak hampa rasa nak berterima kasih sebab invent hampa ? rasa nak g bayaq sewa ka atas pinjaman yang DIA bagi ? hurm. malu woi. bangga dok tayang apa yang DIA bagi pinjam. tapi terima kasih sikit pun tak dak da. hurrrm. nisa bersalah. nisa malu. alhamdulillah. ya ALLAH. 

siapa ibu bapa di hatimu ?

malu kerana ibu bapa mu ?
sedar tak kewujudan kau di detik ini ats ihsan siapa ?
mereka sanggup berkongsi kesenangan mereka untuk membesarkan kau . 
tuba kau balas?
sedar tak kau juga akan menjadi ibu bapa selepas ini ?
jadilah anak yang seperti mana kau mahu anak kau layan korang.
jangan tamak. jangan bengap sangat. 
pantang betul aku. 

p/s: kau ingat kalau bukan ibu bapa yang sekarang, ada ka ibu bapa lain yang sanggup melayani kerenah korang. bersyukur lah . ALLAH lebih tahu. muliakan ibu bapa korang okay.

Wednesday, January 7, 2015

nisa on holiday.

it is the end of semester 1 third year.


sayonara ladies :*

dah besar kau nak. 
before that,
salam tahun baru 2015.
ahlan wasahlan. semoga tahun ni lebih baik. lebih pahala kurangkan dosa.
hurm. 
cakap pasal tahun baru. azam menggunung. tapi tak pernah lagi rasanya nisa achieve goal. btw, itewww nak sangat kurus tahun ni.
please do pray for nisa.
banyak kelebihan jadik smaller ni. insyallah.

let's make another 24 days starting from 18hb and afterwards be a such grateful and meaningful vacation.