Wednesday, December 25, 2013

menulis itu hobi .

Second post in one night. What a surprise. Sorry for being greedy. But i am to eager to write this, please let me too (⊙o⊙)


Mata mendengar, telinga melihat, hidung menghidu, lidah merasa, tangan menyentuh  kesemua pancaindera ini telah dipinjamkan kepada setiap manusia. Ada yang kebih ada yang kurang, namun semua tidak sempurna. Sebab itu, kita tidak boleh expect something yang luar biasa atau sempurna dari insan bergelar manusia. Dalam diri manusia ni ada seketul daging. Baik daging itu maka baiklah manusia itu. Insyallah. Tahu tak, manusia ni ada perasaan begitu juga makhluk allah yang lain. Andai rasa awak tak suka diperlakukan sedemikian, janganlah melakukannya kembali kepada makhluk lain. Lailahaillallah. dosa dengan allah kita bertaubat, namun dosa dengan manusia, kita harus selesaikan sendiri. Pohonlah kemaafan dan perbetulkan kesilapan. 
Awak, walaupun jujur itu mungkin menyakitkan, tetapi penipuan yang nyata lebih terasa. Cubalah untuk berlaku jujur, setiap penipuan ada balasannya. jika tidak di dunia. Hari pengadilan masih ada. Jangan sangka bahagia di dunia, di akhirat begitu jua. Amar makruf nahi mungkar. Janji allah itu pasti. Allahu!
-Nukilandariorangyangrasanakmenulistibatiba^^

Friday, December 13, 2013

always n always :)





alhamdulillah ya Rabb :)

assalammualaikum :) *salam jumaat yang indah. 
wiwiwiwi. semangat sangat nak tulis hari ni. sebab banyak benda berlaku for this week. banyak teguran yang hadir untuk ingatkan diri sendiri*woosh. (tersandar dan terduduk) hahaha. sangat epic okayy nisa.
kita mulakan dengan hari selasa as hari isnin is cuti for johor (indah sungguh di johor, asyik cuti saje)
move on the main topic. *without bebel. haha.

hari isnin tu cuti. 
aku pun kelam kelibut lah nak siapkan asignment untuk submit dan present ^^ baru nak bertungkus lumus.
5 jam jugak lah atas kerusi, then tetibe kak mas hantar tugasan tambahan untuk dikongsikan pada hari selasa malam(esoknya) tajuk given " antara cinta dan cita-cita". *whoosh. rase mcam kene batang hidung sendiri. patah sekejap! kesian aku. haha. stop it.

selasa adalah hari yang agak berseri-seri . alhamdulillah. 
malamnye time jumpe kak mas and rakan-rakan. aku pun bercakap dengan lajunye, walhal persiapan tak buat. kak mas pun kate "bagus nisa !" haha.  ini bukan nak riak, hakikatnye , ade rentetan yang perlu difokuskan lepas ni. wait n see ya.

 hari rabu pula.
 segalanya ,masih seperti biase, tapi hari ni lebih produktif, banyak bergerak sangat, pergi siapkan assignment yang berbaki. sampaikan, aku lapar makan dua menu untuk makan malam ! sungguh tak bermoral nisa !.

hari khamis (inilah rentetan daripada perjumpaan dengan kak mas)
 my coursemate memang tip top. we all akan ade perkongsian at least sekali seminggu. shahiir yang bagi perkongsian pada hari ni :) tajuk dia tak berapa ingat. perkongsiannya, aku tak brape pasti emosi ape. tapi yang aku ingat yang kita ni akan dibenci oleh ________ jika kita bercakap tetapi tidak menunaikannya. kita akan menggunting lidah kita menggunakan gunting neraka. nampak tak kombinasi hebat selasa dan khamis ni, aku bercakap terlampau laju sehinggakan aku tak berapa jelas adakah perkara itu aku buat atau tak.

 flashback time (selasa malam) 
 "kita boleh nak bercinta atau ada perasaan terhadap orang lain, kerana cinta itu fitrah, tetapi kita sendiri harus bijak untuk menentukan letaknya cinta kita itu, permulaan cinta yang tidak baik, bagaimnakah pengakhirannya? jadi, kita sendirilah yang kawal semua itu, jika nak cinta kita , cinta yang berkualiti, laksanakanlah amar makruf nahi mungkar :)"

saudari nurhanisa : janji allah itu pasti, segala peringatan telah disampaikan melalui hamba-hambanya :) adakah kau ingin menafikan atau mengambilnya? sesungguhnya, allah masih sayangkanmu dengan kedatangan hamba-hambanya yang sering membangkitkan kamu dari kelalaian. subhanAllah, sedar dan berubahlah.

Sunday, December 8, 2013

something to be tell

assalammmualaikum. blog. it has been so long time. 
so long ,
haha. sekarang rase macam excited nak tulis. malangnya, satu cerita pun tak tahu nak cerita.
well kita mulakan dengan sesi tanya khabar. alhamdulillah sihat sihat sentiasa :) study ? alhamdulillah. okayy. kena berusaha keras lagi. nak tahu tak, final just around the corner. need to study hard and focus. kene belajar macam mana nak kendalikan masa dengan lebih baik. ^^
next story, 
saya dengan ini masih setia dengan ahli jawatankuasa mahasiswa kolej tun fatimah :) bersedia berbakti mencurahkan kudrat !

tahun 2013 bakal melabuhkan tirainya yang panjang dengan membuka lembaran baru tetingkap tahun 2014. i am 20th next years. haha. alhamdulillah. jikalau dipanjangkan umur dapatlah merasa menjadi 20teen ^^

"every seconds in our life is so precious, fill it with sweet moments and stop hate others as it is worthless "

Wednesday, September 18, 2013

calar balar. kawan !



hampir menitis air mata ini. yup. it is 18th september :) hari yang sepatotnya menggembirakan.
tapi . petang macam ni tak membuatkan aku rasa macam tu pun, jam tepat 3.22 petang, hahaha. TIADA HARAPAN. kan sudah dibilang, jangan cuba untuk menyentuh kalau kita sendiri tidak mahu bertanggungjawab. bila ia berkaitan dengan hati, suatu percaturan yang memang tidak dapat lagi kita nak guna sempoa mahupun saintifik kalkulator untuk tahu tahap kerosakannya :) if u had take any descision, please let me know or just vanish away witout leaving any step and memories. because if u do not want to, do it. or else you cause a bigger damage and waste more time to treat the wound. had u ever think that a person has a heart. only a heart. u broke it ? do it has guarantee ? hahaha. it is not benda yang boleh dijual beli. korang bayar korang dapat. perasaan yang lahir dari hati, luhur dan sangat suci, cinta kepada allah, cinta kepada rasul, cinta kepada keluarga, cinta kepada sahabat. tahu tak, if i got the chance. i would let u know. that i want my old friend. do i ask big enough ? u even forget to greet me. well. i am just a person. only a person.

*i do fall a step on you. alhamdulillah. it is not 100 steps or more. cause i might burn myself.
do hope that you will read. i cannot say it to you directly. i thought u are the one

Wednesday, September 4, 2013

kuatkanlah aku. bukakanlah pintu hatiku.


berikanlah aku kekuatan ya allah. dan kewarasan fikiran :)
sesungguhnya, belajar dari kesilapan dan teguran. walaupun sakit, ia adalh terbaik.

Friday, August 16, 2013

reunion sk selama jalan menteri :)

assalammualaikum. 
hello blog :) 
antara bende sweet muwit yang nak di share pasal reunion :)
haha. jumpa kawan kawan. *takde lah tak jumpa bertahun kecuali dua tiga org la
haha yang lain memey selalu jugak jumpa. tup tup. reunion pun muka sama :) alhamdulillah jugak. jumpa cikgu cikgu zaman tok kaduk dulooo.
hewhew. penat jugak. tahniah kepada organizer yang bersusah payah, yang menjemput sume :)
titipan untuk reunion semalam :)

da bomb bannernye :) simple tapi ckup bermakna .


ehem. ini amik dari zakwan./ haha. :)

ini nadhirah omar :)

well/. ini barisan kanak kanak lelaki dengan guru guru terchenta

so seperti caption di atas. giliran kanak kanak perempuan pula bergambar
ehem ehem. ini nad, atin nani, fathiyah n aku. hoho.

sempat lagi mek mek ini bergambar sebelum balik


 sayonara ! best reunion :) type type. malam ni dah nak balik jb. doakan kesejahteraan saya pergi dan balik :)
*off to thailand for two weeks :)


Wednesday, August 14, 2013

jyeah. kami semua .

assalammualaikum. hai. blog :) kembali
~ aku sedar aku dah lama tak post kat sini. harap maaf. di hujung hujung cuti baru nak semnagat.
here we go nurhanisa,
antara benda sweet yang aku buat cuti ni :) puasa, raya. haha. itu je ke ? haha ada gak aku melawat maktab. jumpa kawan kawan yang sangat dirindui. cikgu cikgu yang superb punya. alhamdulillah.. perjalanan pergi balik selamat :) thanks to kak shiq yang menjadi driver tak rasmi kami .

ini kak shiq, kak tie n rushda :)

ini pula kami ngn cikgu tersayang. en. ali shafiee. :)
erk. ni sempat posing depan bilik seminar . time nak exam sini lah dak tala pun

both my best buddy :)

tidak dilupakan ini jua.

depan bilik kaunselor terchenta. puan norashikin :)

jejaka terhangat di pasaran. roslan ahmad. haha.




banyak sebenarnya benda nak cerita sepanjang cuti :) sakit, demam bagai. haha. riang raya bersama kuih raya di rumah. erm. indah sumenye. alhamdulillah dapat pulang bercuti di rumah ngn keluarga. yeah ! hargailah keluarga selagi kita berkesempatan. semuanya yang kita ada haruslah disyukuri. :) jikalau ia pergi dan tak mungkin kembali lagi, jangan pula dikesali. jyeah ! cik nisa bermadah pulak dah -,-
aku lupa pulak. sempat p taiping umah keron n adila :) haha. spent time walau kejap pun dah cukup . yang kita nak sangat bukan lah masa. tapi MEMORI :)

kerakusan bergambar. hak kami. haha.
with khairun kecik !

ucapan tulus ikhlas.


selamat hari rayaaaa. 
lambat lah pulak wish kat sini :) tak apa lah. kan. heehe. nak post pepanjang tapi jap eaaa. :)
i need to pack my things. ~thailand. here we go. semangat !

Saturday, July 6, 2013

my other side vs me :)

dear. blog. macam macam sebenarnya nak luahkan kat kau. tapi waizh sedang mengira ni, -----> akak guna sampai sepuluh je. hahaha. tapi dah sampai berapa dah ni. sabar ye dik. akak dah jumpa blog ni. datang sekali ngn mood menulis. susah sikit lah nak berhenti. nasib idea datang mencurah curah. macam ni lah aku. bila ada masalah baru nak tulis kat kau. tapi serius, luah kat sini. macam hilang beban sebesar lori pasir tu. wow. amazing :) hanisa, now you know the feeling. hurt ? sad? burn ? hahaha. in a word FOOL. hahaha. tak boleh salahkan orang lain. keputusan kau buat seniri. tanggunglah ye. ada hak kau nak marah ? ada hak kau nak berkata ? hak pengguna adalah. hahaha. sakit sakit simpan lah sendiri. orang sume dah kata, "jangan lah anda mulai terjebak," muahahaha. inilah balasannya. rasa tak ? sedap ? PADAN MUKA ! wow, boleh tahan juga diri sendiri mengata aku yerr. rupanya orang di dalam ni, sangat terasa hati. tetapi dia takda kawan nak cakap. dia memang pilih kau sebgai kawan untuk dia luahkan. terima je lah blog. aku sendiri pun dia tak pernah share apa-apa. siapa dia marah, siapa dia suka, individu dalam ni. LAIN! totally lain. aku sebagai nurhanisa tak boleh nak faham dia. that's why mulut kata lain. hati kata lain. i do not think where exactly individu ni menumpang kat dalam diri aku. dia tak dekat hati, dekat limpa ? pancreas eh ? haha. mungkin. biarkan dia. mesti lakukan sesuatu ni. blog, kau perasan tak individu tu dengan aku sedang berlawan untuk menutup cerita yang nak diceritakan. sebagaia nurhanisa, aku tak akan bercerita kat kau . kalau skarang time malam , memey habis segala rahsia aku dia cerita. kau tahu. aku rasa mcam erkk. .. snagat lah ***** kenapa ? ada airmata di situ. itulah sebabnya. in my life tak pernah taw macam tu. kalau pasal seorang kawan tak apa. ini lain. kau tu ***** hanisa !. sebab tu individu dalam diri kau tu marah . kau telah melanggar apa yang kau buat . hahaha. stop. aku nak endkan sekarang. karang bukan main panjang aku taip, makin bnyak benda yang keluar :)

nisa. starting today. clear your heart. be awesome !

hahaha. kena kat batang hidung sendiri !

Monday, July 1, 2013

bersabar :)

lama sudah tak tulis sini. sangat takda mood nak menaip :) hewhew. *sekarang gelak pun dah pelik. bolehkah saya merungkaikan masalah ini ? haha. semoga berjaya ! harap dapt banyak bersabar. chup., chup. ramadhan nak dekat dah :) sukanya kitewww. hahaha. alhamdulillah. bernafas lagi untuk ramadahan kali ni :) erm, tak dapat nak tulis bnyak. my brain sangat tak nak bekerjasama . nanti nantilah :)
 *well, tak menarik sangat cuti kali ni. biasa biasa. tapi harus bnyak bersabar :)

Sunday, June 16, 2013

nisa.

assalammualaikum, setelah sekian lama lah kan. kena jawab exam untuk dua minggu :)) woo. akhirnya, alhamdulillah. semua dah selesai. redha sajalah kan nisa. well. this entry takde spesifik caption atau kategori. it just letters and letters only. :P dah baca blog sorang ni, well, kita mempunyai corak fikiran yang hampir sama. insyallah, niat paling utama. disusuli tindakan. *eh, ape nih ? haha. nisa , nisa , nisa. da habis exam. pergi cari kerja pulak kan, untuk esok (16 jun) aku, akan pergi ke uniten, bangi untuk inovasi. wooohoo. hajatnya nak jenjalan bagai je. :) rupanya saya kena menjadi pembentang bagai. erk , "saya budak math la," we only have formulas ! tak apa. cari pngalaman. then, balik johor selasa malam. insyallah. esok paginya. g melaka pulak sampai jumaat .  :)) SABTU tunggu saya, dah tak sabar balik perak . this is holiday time ! ta sabarnya. haha, nisa, semoga cuti kali ni bemanfaat. 

Sunday, June 9, 2013

hee :)

Janji Allah Itu Pasti.'s photo. 

online guna laptop ainna. jadi need to take this picture tanpa tangguh:)

 Janji Allah Itu Pasti.'s photo.

~ Think Positive to Make Things Positive
For more Quotes, [www.ForSureQuotes.com]
& [http://Pinterest.com/ForSureQuotes/]

-Oฬм'r-

Let's correct this :) in my opinion

HOW TO MAKE A MAN HAPPY
1. Feed him
2. Sleep with him
3. Leave him with peace
4. Don't check his phone (Msgs)
5. Don't bother him with his
movements

i add to 
6. care about him.

So whats so hard about that?


HOW TO MAKE A WOMAN HAPPY
It's really not too difficult but.... To make a
woman happy, a man only needs
to be:
1. a friend
2. a companion
3. a lover
4. a brother
5. a father
6. a master
7. a chef
8. an electrician
9. a plumber
10. a mechanic
11. a carpenter
12. a decorator
13. a stylist
14. a sexologist
15. a gynecologist
16. a psychologist
17. a pest exterminator
18. a psychiatrist
19. a healer
20. a good listener
21. an organizer
22. a good father
23. very clean
24. sympathetic
25. athletic
26. warm
27. attentive
28. gallant
29. intelligent
30. funny
31. creative
32. tender
33. strong
34. understanding
35. tolerant
36. prudent
37. ambitious
38. capable
39. courageous
40. determined
41. true
42. dependable
43. passionate
#just be yourself. glad to know real you.


WITHOUT FORGETTING TO:
44. give her compliments
regularly

45. Go shopping with her (Maybe but next time)
46. be honest
47. be very rich
48. not stress her out
49. not look at other girls

AND AT THE SAME TIME, YOU
MUST ALSO:

50. give her lots of attention
51. give her lots of time,
especially time for herself

52. give her lots of space, never
worrying about where she goes.


BUT MOST OF ALL IT IS VERY
IMPORTANT

53. never forget
*birthdays
*anniversaries
*valentine
*arrangements she makes.
#i am sensitive. a little bit,but a considerate person :)

 What are your thoughts about this?

Saturday, June 8, 2013

petang petang bila berjalan tangan tekan kamera :)

actually, petang semalam. jalan jalan ngn emulyaty :) kononnya g HEMA , tapi barang yang berkenaan tak bawa. tak boleh gak nak setel :) haha. jadi inilah hasilnya :))

cantik taa masjid utm ? :)

erkk. mana button ni ?

wah. ni depan masjid. hujan renyai renyai . wee.

untuk caption ni, "nisa, tengok tu kuda, "


gambar ku sume malas nak bngun . haha.


sementara hujan ni kan , ape lagi ;)

macam kat oversea. cheh :)

see. dah tak hujan. alhamdulillah :)

:) pain but relief

assalammualaikum. blog :) hei . hari ni rasa nak menulis sangat sangat sangat :))
let's start our story hari ni denga berfikir ape yang kite dah buat dari bngun pagi tadi ? none rasenye. erm, nisa. jom fikir tentang ni dan fahami ,

wee :)
bnyakkanlah eh istighfar
 apa yang aku dah buat hari ni , dan hari sebelumnya ? haha. fikirkanlah sendiri. keep on thinking sahaja tidak guna kalau tak ada tindakan. kena ada keberanian nak buat :) huhuhu. semoga diberi keberanian .

terlampau berani rasanya nisa tulis benda ni kat sini. it is public sangat  . haha. tapi tak apalah. sendiri nak tulis, sendiri tanggung. "awak, saya dah putus asa atas awak :)"-tertuju tak kat anda anda semua ? hahaha. untuk yang berkenaan sahaja. it is complicated. jom kita tulis tanpa tapisan. i am being more soft-hearted *ade ke term ni ? haha. hentam je. perangai ni sangat menyeksakan. nak jadi macam dulu :) sebelum tu. alhamdulillah jugak lah sebab ade sikap ni, cuma in certain case i cannot control myself sampai aku rasa i make something wrong. seriously. like urghhh . hahaha. ape stress sangat ni nisa ? kool lah . maybe gabra tak tentu pasal ketika sedang menulis benda ni . cik nisa mengalami kecelaruan fikiran dan memerlukan pantauan tahap kritikal daripada pihak berkenaan . jaga sikit hati tu :) "kalau tak jaga, dia rosak, dia sakit, sampai satu masa nanti dia dah tak boleh menghasilkan any perasaan, nilai baik buruk macam mana ? haha. fikirkan lah . you have right on yourself. next, tabahkanlah hati ni , untuk teruskan hidup dan semoga diberi kekuatan untuk menempuh halangan. ya allah , terima kasih atas, keluarga yang terbaik, sahabat yang tersayang dan mereka yang membantuku menunjukkan erti kehidupan. rindu family, fa'ar n keron :)

*kini, saya dan awak kosong-kosong. saya cakap kat awak ni, hahaha. :) tak ada perasaan apa apa dah eh. neutral :) seriously, like. i aim giving up. peacefully yaw.

do not trust people blindly, serious. although u are rabun :) haha. nisa !
ameeen
semoga mereka selalu gembira dan sihat sejahtera

comel :) 

Thursday, June 6, 2013

mata !

mata dah terlampau sakit -,- rase dah makin kecik. bengkak mata pun dah ada -,- inilah akibatnya . hahah. nisa, lain kali jangan tidur lewat ! tolong kurangkan habit ni

Wednesday, June 5, 2013

titipan untuk hari ni . esok israk mikraj !

ehem ehem. mohon laluan, tetibe nak post bende ni :)

untuk makanan hati hari ni :D
selalulah gembira awak awak semua !

ini khas untuk para A D A M :D harap bantuan .

di minggu peperiksaan ni . khas untuk saya sendiri .



salam israk mikraj kawan kawan :)

Salam Israk Mikraj 27 Rejab 1434 H

Peristiwa Israk dan Mikraj adalah perjalanan terindah dalam sejarah manusia. Tiada yang lebih indah daripada perjalanan menuju kepada Allah SWT .Perkara tersirat dalam peristiwa ini adalah lebih jauh daripada apa yang difahami di mana Allah SWT hendak menunjukkan keluasan kerajaan-Nya kepada Rasulullah SAW dan umat manusia walaupun Baginda SAW merasa kesempitan hidup hasil daripada tekanan dihadapi.

Allah berkuasa untuk menolong Agama-Nya dan hamba-Nya, Rasullullah SAW untuk memikul amanah Agama Allah.

Sesungguhnya peristiwa ini bukanlah dilihat dengan akal, tetapi mempercayainya dengan iman

-Saidina Abu Bakar As Siddiq-