Saturday, August 18, 2012

as salam . blog . today is a hurting day. today is a happy day .
my friend has a feeling of hatred towards me n i just know it today by himself :D
thanks, u make me disappointed. i thought u ok about that and we close the case long ago . fine. i will go away from you :D last from me, deep in my heart. you just start doing a leaking of blood .

Friday, August 17, 2012

syukur. syukur :D

  as salam . hai . dalam tak sedar. asasi UTM dah habis. ramadhan pun dah nak hbis. syawal bakal menjelma lagi dua hari. jyeah. sedih nak tinggal ramadhan . dalam ramadhan ni rasa life is so sweet :D siriesly, tiada paksaan dalam menyatakan ini . fadhilatnya sangat banyak . untung lah sesiapa yang menggunakannya dengan sebaik mungkin. saya jealous kepada anda. alhamdulillah, segal positif think di bulan ramadhan harus diusahakan. puasa enam pun jangan lupa ya dibuat kalau mampu :D benda sunat ni bagus juga kalau nak buat.
  tentang asasi, alhamdulillah , i got the course that i want . HAHA. pure math , faculty of science. see, we clearly tak tahu apa pun tentang diri sendiri. i used to think i am not good enough for science . tapi since sekolah menengah until now i stick to it . allah maha mengetahui . kita harus redha dengn apa yang diberi setelah kita berusaha sebaik mungkin. yakinlah :D insyallah .

Tuesday, August 7, 2012

Tidur semula selepas sahur

Telah disebutkan bahawa waktu sahur adalah waktu yang dipenuhi keberkatan dan kemaqbulan doa. Justeru, tabiat tidur semula setelah makan sahur sementara menunggu waktu subuh adalah satu kesilapan. Inilah tabiat yang menyebabkan masjid dan surau tidak penuh di waktu subuh.

Tidur selepas makan sahur menyebabkan tubuh menjadi semakin layu dan mengantuk yang amat sangat. Keadaan ini pastinya menjadi punca solat subuh di rumah berseorangan atau lebih teruk, terlewat subuh.
...

Amat rugilah mereka yang tidak menjaga waktu sebegini serta tidak mengisinya dengan doa dan istighfar.

Allah berfirman :-

الصَّابِرِينَ وَالصَّادِقِينَ وَالْقَانِتِينَ وَالْمُنفِقِينَ وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالأَسْحَارِ

Ertinya : “Orang-orang yang sabar, yang benar, yang tetap taat, yang menafkahkan hartanya (di jalan Allah), dan yang memohon ampun di waktu sahur” – Al-Imran : 17

sudut renungan

as salam . blog . lama saya tak post apa apa di dalam ini kan . takda idea langsung untuk apa yang ditulis . tapi , insyAllah . kali ini ada sedikit perkongsian . sahabat , kalau anda rasa 'down' tidak mampu berusaha lagi ke apa ke . ingt lah ayat ini , sesungguhnya , ALLAH tidak memberi beban yang tidak boleh dipikul oleh kita sendiri . sesungguhnya DIA maha mengetahui segalanya .
itulah ayat yang selalu saya ingt pun untuk menaikkan diri . kadang rasa malas dan tidak jumpa jalan keluar . ingat lah ayat tu . semoga kita lebih cekal dan berusaha . no question without solution . no memory before it happened. jadi kenapa  tidak cuba sebelum berani untuk berhadapan keputusannya. bila sudah usaha dan keputusannya.. pasrahlah . jgn bersedih andai tidak berjaya . insyAllah ada yang lebih baik :D kejayaan mungkin bukan segalanya. sebab manusia turut belajar dari kegagalan. pembelajaran melalui keperitan mnerima kegagalan lebih hebat daripada kesenangan menempa kejayaan .